Végre idáig is eljutottam, hogy megosszam a Fava receptjét, amit én - más hüvelyesekből készített kencékkel együtt - imádok. Kétféleképpen készítettem a minap, majd 2-3 napig fogyasztottuk reggelente és vacsoránál kenyérrel, pirítóssal (uzsonnára szendvicsbekenve is szuper), eredeti mivoltában egyébként előétel. Tehát íme a citromos-petrezselymes és a római köményes Babpüré. Halkan azért azt is megjegyzem rögtön az elején, hogy (glutén-) tej- és tojásmentes, szóval jó kis alternatíva a reggelinél az ezekre érzékenyeknek.
Miután a Fava lehűlt szeletekben is tálalhatjuk, errőr a verzióról és a Favához használt babról (én rögtön feles állapotában vettem) láthattok képeket például a Soframiz.com-on.
Hozzávalók:
25 dkg száraz felesbab (vagy normál szárazbab)
1 dl olivaolaj
1 közepes fej hagyma
só
+ A teljes adagból - citromos-petrezselymes változathoz:
fél citrom leve
1 kis csokor petrezselyem (kb. 4 ek aprítva)
1 kk pirospaprika (lehet csípős vagy édes - ízlés szerint)
+ A teljes adagból - római köményes változathoz:
1 tk őrölt római kömény
Elkészítés:
A babot egy éjszakára vízbe áztatjuk, majd leszűrjük, leöblítjük. Ha egész száraz babot használunk ezt bő vízben 10 percig forraljuk, majd hideg vízzel átöblítjük, és a babszemek bőrét eltávolítjuk.
Az olivaolajat egy fazékban felforrósítjuk, az apróra vágott hagymát benne enyhén megdinszteljük, majd hozzáadjuk a babot, felöntjük fél liter vízzel és kb. 30 percig főzzük, míg a bab szépen megpuhul.
Ekkor az egészet jó alaposan átturmixoljuk (kézi mixerrel) és a választott variáció szerint a plusz hozzávalókkal ízesítjük, ízlés szerint sózzuk.
A végén aprított petrezselyemmel, pirospaprikával - olivaolajban pirított (1 tk) egész római köménnyel díszítjük. A citromos-petrezselymes változatot is meglocsoljuk némi olivaolajjal, hogy a Fava teteje szép friss maradjon, ne száradjon meg.
Jó étvágyat!
TIPP: hűtőszekrényben 1-2 hétig is eláll.
1 megjegyzés:
Hú, de jó, ez nagyon tetszik! Ki fogom próbálni. Köszi a receptet!
A képeid meg....gyönyörűek :)
Megjegyzés küldése