2011. augusztus 26., péntek

ÖGYE - Joghurtos-sajtos csirkemellvariációk

   Kétféle joghurtos-sajtos csirkemellet hoztam most nektek, igazából ez most megint annyira egyszerű dolog, hogy sokkal inkább csak útmutatás, mint valódi recept. Biztoshogy mindenkinek menni és ízleni fog, ha az alapanyagokkal rendben van. Kép a kései órákra tekintettel nem készült, viszont olvasói kérésre most először enélkül is posztolok és később pótlom majd a hiányosságot.

Paradicsomos, parmezános, olivás csirkemell:

Hozzávalók:
  1 filézett csirkemell
  2 dl natúr joghurt
  3 ek liszt
  2-3 paradicsom (mérettől függően)
  2 ek reszelt parmezán
  10-15 szem olajbogyó
  fél dl olivaolaj
  1-2 gerezd fokhagyma
  só, pici bors
  reszelt trappista (vagy más jól olvadó, nem túl erőteljes ízű) sajt a tetejére igény szerint

Elkészítés:
   A joghurtot zúzott fokhagymával és sóval, pici borssal ízesítjük - ez ízesíti majd a húst, úgyhogy használjunk elegendő sót!
   Egy tepsit vagy jénai edényt olivaolajjal kikenünk, majd a joghurt kb. 1/3-át is elkenjük a felületen. 
   A húst felszeleteljük, kicsit megklopfoljuk (nem papírvékonyra!), belisztezzük a szeletek mindkét oldalát és szépen a tepsibe sorakoztatjuk őket szorosan egymás mellé (befedve lehetőség szerint az egész felületet). Tetejüket megkenjük a maradék joghurttal, megszórjuk a reszelt parmezánnal, majd a hámozott és vékony karikákra vágott paradicsomszeleteket is ráhelyezzük. Rászórjuk a szeletre vágott olajbogyókat, meglocsoljuk némi olivaolajjal és már mehet is a 180 fokos előmelegített sütőbe kb. 15-20 percre, ekkor megszórhatjuk reszelt trappistával (ha nagyon sok levet eresztett óvatosan leönthetünk egy kicsit belőle - érdemes egy pohárban félretenni, mert ha véletlenül túlzásba vittük később visszaönthetjük alá) és ezzel együtt (vagy ezt a lépést kihagyva) sütjük további 10 percig, ill. míg a sajt pirulni nem kezd.


Zöldfűszeres, mozzarellás csirkemell:

Hozzávalók:
  1 filézett csirkemell
  2 dl natúr joghurt
  3 ek liszt
  1 kis maréknyi friss zöldfűszer, pl. kakukkfű és egy pici tárkony, vagy 1 teáskanálnyi szárított ugyanezekből
  2-3 ek olivaolaj

  só, pici bors
  szeletelt vagy tépdesett mozzarella, ill. apró mozzarellagolyók a tetejére

Elkészítés:
   A joghurtot sóval, pici borssal ízesítjük - ez ízesíti majd a húst, úgyhogy használjunk elegendő sót!

   Egy tepsit vagy jénai edényt olivaolajjal kikenünk, majd a joghurt kb. 1/3-át is elkenjük a felületen. 

   A húst felszeleteljük, kicsit megklopfoljuk (nem papírvékonyra!), belisztezzük a szeletek mindkét oldalát és szépen a tepsibe sorakoztatjuk őket szorosan egymás mellé (befedve lehetőség szerint az egész felületet). Tetejüket megkenjük a maradék joghurttal, megszórjuk az aprított vagy a szárított zöldfűszerekkel és már mehet is alufóliával lefedve a 180 fokos előmelegített sütőbe kb. 15-20 percre, ekkor levesszük a fóliát, a húsra helyezzük a mozzarella szeleteket és a sütőbe visszatéve addig sütjük míg a sajt éppen pirulni kezd.

Jó étvágyat kívánok bármelyik verzióhoz!

TIPP: köretként bátran választhatunk hozzájuk, éppúgy kísérheti őket bő olajban sült burgonya, mint egy egyszerű natúr rizs.

És hogy egy kép is érkezzen, míg nem pótlom a receptekhez illőeket - amikre mostanában elment az időm:


1 megjegyzés:

marisz57 írta...

Nagyon sokoldalúnak tartalak, ezért légyszíves, kukkants be hozzám!