2011. augusztus 2., kedd

Csokoládés-cukkinis kuglóf - a mmmennyei!

   Cukkini és tök áradat van nálunk, így gyakorlatilag mindenbe kerül belőlük legalább egy kisebb darab. Korábban már több helyen találkoztam az egekig magasztalt kakaós-cukkinis süteményekkel, eljött hát az ideje a próbának, Rumma már a kép és a hozzávalók alapján s tökéletesnek ígérkező receptjére esett a választásom. Tőle származik egyébként az azóta jól elnépszerűsödött Sziruppal öntözött vörös rózsa is. Emellett másik legnépszerűbb recimet, a Triple Choc Cookie-t is meg kell említenem, mely a legeslegtöbb pozitív visszajelzést kapta ezidáig és ha megbíztok bennem elkészítitek ezt a Csokis-cukkinis süteményt is septében, mert ebben éppen ugyanúgy nem fogtok csalódni!


   Másnap, sőt bizton állítom, hogy harmadnap is (bár nekünk eddigre morzsája sem maradt) tökéletes a tésztája, puha, "szaftosan" brownie szerű, egyáltalán nem folytós vagy száraz, egyszerűen tökéletes! A cukkinit olyan szinten nem érezni ki belőle, hogy a páromnak fotókkal kellett bizonyítanom, hogy belekevertem, a sütemény állagán viszont 300%-ot dob.


Hozzávalók:
10 dkg vaj vagy margarin
3 tojás
1 és 3/4 pohár cukor (1 pohár = 2,5 dl)
2 pohár liszt
3 ek kakaó
csipet só
1 tk szódabikarbóna
1 tk sütőpor
1 csomag vaníliáscukor
1 tk instant kávé (vagy 1 ek főzött kávé)
20 dkg reszelt cukkini (vagy zsenge tök)
1 tábla étcsokoládé (9-10 dkg), vagy 1 pohár csokicsepp
porcukor vagy olvasztott csokoládé a tetejére

Elkészítés:
   3 tálat készítünk elő, az egyikben összekeverjük a lisztet, sót, szódabikarbónát, sütőport, kakaót, a másodikban kikeverjük a puha vajat (vagy margarint) a cukorral és a vaníliáscukorral, majd sorra hozzáadjuk a kávét, és a tojásokat.
   A harmadik tálban a reszelt cukkinit és az összedarabolt csokoládét összekeverjük a lisztes keverék 1/3-ával, a maradék 2/3 részt pedig a tojásos tálba öntjük és simára keverjük a tésztát (csak amíg elegyedik!). Ezután hozzáadjuk a 3. tál tartalmát is, egy spatulával vagy fakanállal elkeverjük, majd az egészet egy alaposan kimargarinozott kuglóf- (vagy más sütemény-) formába simítjuk.
   Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 40-45 perc alatt készül el, egy tűvel, vagy fogpiszkálóval több helyen ellenőrizzük, hogy a tészta átsült-e már (lehet, hogy közben olvadt csokoládéba szúrunk - ezért a több hely).
   Miután kisült kb. 10-15 percig a formában hagyjuk, majd óvatosan a széleknél kicsit benyúlkálva kifordítjuk. Hagyjuk kihűlni (a csokoládé még pár órán át puha marad benne), majd porcukorral vagy olvasztott csokoládéval díszítjük és szeletelve fogyasztjuk.

Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

Bianka írta...

Most ezt tényleg kellett :) Csorog a nyálam

Beastie írta...

a miénk nem kuglóf, de azt hiszem, csak a forma a különbség - valójában a képet nézve pont ugyanilyet sütöttem :)