2011. június 2., csütörtök

Fehérbab Pastırmával főzve

   Hosszas kihagyás után ismét recepttel jelentkezem, méghozzá egy igazán belevalóan katonakosztosan-menzaasztalosan hagyományos török étellel a Pastırmalı kuru fasulye-vel. Nem fogom sokat szaporítani a szót, örülök, hogy egyáltalán pár percem akad mostanság a blogolásra.


   A Pastırma vastag fűszerkéreg alatt érlelt/szárított marhahús, melyet aztán papírvékonyságúra szeletelve fogyasztanak ill. használnak fel Törökországban. Neve a "bastırmak", vagyis "összenyomni" szóból ered. Saját ételeinkre gondolva, bátran helyettesíthetjük a füstölt húsokat vele, érdekes fűszeres eredményt fogunk kapni.

   Voltam olyan szerencsés , hogy egy csokor más autentikus finomsággal együtt kaptam egy szép darab Pastırmát is nemrégiben anyósoméktól (hála a kamionos rokonnak), ebből készülhetett a következő fogás, méghozzá Özlem, a Mutfak Günlüğüm háziasszonyának receptjére támaszkodva fél lábbal.

Hozzávalók:
  1 pohár száraz fehérbab, vagy 1 nagy konzerv
  5-6 vékony szelet Pastırma (vagy füstölt hús)
  1 fej hagyma
  1 fehér vagy kápia paprika
  2 ek olivaolaj
  2 paradicsom (vagy 1 dl paradicsompüré)
  1 tk sűrű paprikakrém (biber saliçası vagy Édes Anna pl.) ill. helyette pirospaprika por is használható
  1 nagyobb csipet cukor
  só

Elkészítés:
   Ha szárazbabot használunk azt előző éjszakára hideg vízbe áztatjuk (leöntjük), majd újabb vízben felforraljuk, főzővizét is leöntjük és félretesszük.
   A felhevített olajon az apróra vágott (vagy reszelt) hagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felaprított paprikát, a hámozott és kis kockákra vágott paradicsomot és a paprikakrémet is. 2-3 perc keverés után belekeverjük a babot, felöntjük kb. 2 pohár vízzel, a cukorral ízesítjük és lefedve addig főzzük, míg a bab teljesen megpuhul (megmosott lecsepegtetett konzerv bab esetén elegendő 5-6 perc).
   Ekkor a Pastırmát kisebb cafatokra szaggatva a babhoz keverjük, sózzuk, még 2 perc alatt összefőzzük, majd ha úgy tetszik már fogyaszthatjuk is, persze a nyelvünkre vigyázzunk szét ne égjen.

Jó étvágyat!


TIPP: Köreteként natúr vagy pirított tésztával gazdagított rizs- vagy bulgurpilaf ajánlott, de önmagában kenyérfélével is fogyasztható. Elmaradhatatlan mellőle valamilyen egyszerű (citrom-olivaolaj) saláta vagy savanyúság.

Nincsenek megjegyzések: